Op zoek naar dé Rotterdamse Zakenvrouw

Geplaatst op 15-11-2016

Rotterdam, de stad van opgerolde mouwen en hooggehakte powervrouwen. Maar wie zijn dat eigenlijk, die sterke vrouwen aan de top? Enkele Rotterdamse ondernemers vinden dat er in Rotterdam meer aandacht moet komen voor onderscheidend vrouwelijk ondernemerschap. Daarom organiseren zij nu een zakenvrouwverkiezing in de Maasstad. Op dinsdag 4 april 2017 zal de award voor de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar worden uitgereikt in het Wereldmuseum. De Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar Award stimuleert, inspireert, verbindt en geeft bekendheid aan vrouwelijk ondernemerschap in Rotterdam als voorbeeld voor andere ondernemers.

Het bestuur van Rotterdamse Zakenvrouw wordt gevormd door Yvette Huijsmans en Patricia Gijp (MKB Rotterdam), Danielle de Wilde en Raymond Disco (Rotterdam Business Events), Marcel Jongmans (gemeente Rotterdam) en Jettie Bourquin (QSMo, Citysteward Rotterdam). Met de verkiezing willen zij de ondernemende powervrouwen van Rotterdam in de schijnwerpers zetten.

“Rotterdam heeft zoveel sterke vrouwen aan de top, laten we ze nu maar eens een gezicht geven!”, aldus Danielle de Wilde, zelf in 2014 verkozen tot Zakenvrouw van het Jaar in Barendrecht-Albrandswaard-Ridderkerk, ofwel de BAR-regio. “Zo lang men aan mij vraagt hoe ik het thuis geregeld heb met de kinderen, zijn we blijkbaar nog steeds niet gelijk.”

Yvette Huijsmans vult aan: “MKB Rotterdam is de regionale organisatie voor alle ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in diverse branches. Dus ook voor vrouwelijke ondernemers, die nog steeds niet altijd gelijk worden behandeld en waarbij financiële onafhankelijkheid niet zomaar vanzelfsprekend is. Daarom vinden wij deze verkiezing van de Rotterdamse Zakenvrouw belangrijk en willen wij succesvolle Rotterdamse Zakenvrouwen een podium bieden.”

Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar
De Zakenvrouw van het Jaar in Rotterdam moet een voorbeeld zijn voor andere vrouwelijke ondernemers en hen stimuleren zichzelf te ontwikkelen. Naast haar visie, financieel inzicht en creatief ondernemerschap zal de Rotterdamse Zakenvrouw beoordeeld worden op haar successen en onderscheidend vermogen. Haar maatschappelijke betrokkenheid bij en het verstrekken van werkgelegenheid in de regio Rotterdam zal eveneens meewegen in de selectie.

Kandidaten
Potentiële kandidaten moeten ondernemen in de regio Rotterdam, in een van de 14 gebieden, en ze moeten voldoen aan (een groot aantal van) de vastgestelde criteria. Deze worden vermeld bij de awardcriteria. De beoordeling van de kandidaten geschiedt door een professionele jury van ervaren ondernemers uit diverse branches. De verkozen winnares zal deelnemen in de jury van het daaropvolgende jaar en de nieuwe verkiezing.

Ondernemers, starters & ZZP’ers
Naast de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar, zal er ook een award zijn voor aanstormend vrouwelijk talent (minder dan 3 jaar ondernemer) en de Vrouwelijke ZZP’er van het Jaar (voldoend aan dezelfde criteria als de Rotterdamse Zakenvrouw, echter zonder personeel in dienst).

Nomineren
Via het aanmeldformulier kunnen de Rotterdamse powervrouwen worden genomineerd. De criteria waaraan de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar moet voldoen zullen duidelijk worden vermeld.

Ecclesia Zakenvrouw categorie: Directeur/Manager

(geeft leiding aan minimaal 20 personen)

BDO Zakenvrouw categorie: Ondernemer/eigenaar

(> 50% eigenaar)

Webtify categorie: Aanstormend talent

(minder dan 5 jaar ondernemer)

Het bedrijf van de potentiële kandidaten moet gevestigd zijn in de regio Rotterdam-Rijnmond en ze moeten voldoen
aan (een groot aantal van) de criteria. Kandidaten kunnen zichzelf aanmelden of door andere worden
genomineerd. Aan de kandidaat in spe wordt dan altijd gevraagd of zij inderdaad wenst deel te nemen
aan het traject.

De Zakenvrouw van het jaar in Rotterdam moet een voorbeeld zijn voor andere vrouwelijke
ondernemers en hen stimuleren zichzelf te ontwikkelen. Naast haar visie, financieel inzicht en creatief
ondernemerschap zal de Rotterdamse Zakenvrouw beoordeeld worden op haar successen en
onderscheidend vermogen. Haar maatschappelijke betrokkenheid bij en het verstrekken van
werkgelegenheid in de regio Rotterdam zal eveneens meewegen in de selectie.

De Rotterdamse zakenvrouw van het jaar wordt beoordeeld op de volgende criteria:

 • Zakelijke en maatschappelijke invloed
 • Onderscheidend vermogen (markt, concurrentie en omgeving)
 • Financieel inzicht en verantwoordelijkheid
 • Leidinggevende capaciteiten (HR-beleid)
 • Visie
 • Behaalde successen
 • Organisatietalent
 • Maatschappelijke vaardigheden en betrokkenheid bij de Rijnmondse regio
 • Klantgerichtheid
 • Creativiteit
 • Economisch toekomstperspectief van de onderneming (continuïteit)
 • MVO/duurzaam en betrokken ondernemen