Marjolein van Tilburg

ChatLicense

Overige finalist in de categorie Aanstormend Talent in de jaargang 2025.

Marjolein van Tilburg heeft met ChatLicense een innovatieve en impactvolle oplossing ontwikkeld voor een vraagstuk dat speelt in duizenden gezinnen: hoe ga je als kind – én als ouder – verantwoord en veilig om met de eerste smartphone?

De app fungeert als een ‘zwemdiploma’ voor de smartphone. Kinderen leren spelenderwijs over cyberpesten, influencers, online veiligheid en mediawijsheid. De vorm is eigentijds en aansprekend: animaties, quizzes en video’s nemen de gebruiker mee in de fictieve stad ChatCity. Ouders hebben via hun eigen omgeving toegang tot een gids en praktische inzichten. Het resultaat: betere communicatie, meer bewustwording en digitaal vaardige gezinnen.

Wat de jury bijzonder waardeert, is de zorgvuldigheid waarmee ChatLicense is ontwikkeld. Marjolein werkte samen met wetenschappers van de Erasmus Universiteit, experts in mediawijsheid, psychologen, filmmakers en zelfs comedians. De aanpak is onderbouwd en tegelijkertijd speels. Dit maakt de app aantrekkelijk én effectief.

Ook de gebruikerservaring is indrukwekkend. Zowel ouders als kinderen geven ChatLicense uitzonderlijk hoge waarderingen: gemiddeld een 4,9 door kinderen en 4,8 door ouders. Het bevestigt dat de behoefte aan deze begeleiding groot is – en dat ChatLicense erin slaagt die op een plezierige en leerzame manier in te vullen.

Marjolein is een sociale ondernemer met een sterke maatschappelijke missie. Ze zette haar succesvolle carrière als advocaat opzij om zich volledig te richten op digitale opvoeding. Haar intrinsieke motivatie – kinderen helpen om digitaal weerbaar te worden – is voelbaar in alles wat ze doet.

In korte tijd bouwde Marolein een indrukwekkend netwerk van partners op, waaronder grote telecombedrijven (zoals KPN en Fairphone), maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen. In 2024 won Chatlicense de Global Impact Challenge in Silicon Valley, een prestigieuze prijs voor technologische oplossingen die bijdragen aan digitaal welzijn. Met de opbrengst van de prijs is de app inmiddels tweetalig en personaliseerd op basis van verschillende leeftijden en genders.
Marjolein is een sociale ondernemer pur sang. Ze gaf haar carrière als advocaat op om zich volledig te wijden aan digitale opvoeding. Haar intrinsieke motivatie om de online wereld veiliger te maken voor kinderen, is voelbaar in alles wat ze doet.

Voor de toekomst zet Marjolein in op groei van het aantal gebruikers en internationale uitbreiding. De jury ziet in haar een bevlogen ondernemer met lef, maatschappelijke betrokkenheid en het vermogen om digitale opvoeding toegankelijk en betekenisvol te maken. Met ChatLicense helpt zij kinderen én ouders om samen sterker en veiliger online te zijn – en dat is van blijvende waarde.

Ecclesia Zakenvrouw categorie: Directeur/Manager

(geeft leiding aan minimaal 20 personen)

BDO Zakenvrouw categorie: Ondernemer/eigenaar

(> 50% eigenaar)

Webtify categorie: Aanstormend talent

(minder dan 5 jaar ondernemer)

Het bedrijf van de potentiële kandidaten moet gevestigd zijn in de regio Rotterdam-Rijnmond en ze moeten voldoen
aan (een groot aantal van) de criteria. Kandidaten kunnen zichzelf aanmelden of door andere worden
genomineerd. Aan de kandidaat in spe wordt dan altijd gevraagd of zij inderdaad wenst deel te nemen
aan het traject.

De Zakenvrouw van het jaar in Rotterdam moet een voorbeeld zijn voor andere vrouwelijke
ondernemers en hen stimuleren zichzelf te ontwikkelen. Naast haar visie, financieel inzicht en creatief
ondernemerschap zal de Rotterdamse Zakenvrouw beoordeeld worden op haar successen en
onderscheidend vermogen. Haar maatschappelijke betrokkenheid bij en het verstrekken van
werkgelegenheid in de regio Rotterdam zal eveneens meewegen in de selectie.

De Rotterdamse zakenvrouw van het jaar wordt beoordeeld op de volgende criteria:

  • Zakelijke en maatschappelijke invloed
  • Onderscheidend vermogen (markt, concurrentie en omgeving)
  • Financieel inzicht en verantwoordelijkheid
  • Leidinggevende capaciteiten (HR-beleid)
  • Visie
  • Behaalde successen
  • Organisatietalent
  • Maatschappelijke vaardigheden en betrokkenheid bij de Rijnmondse regio
  • Klantgerichtheid
  • Creativiteit
  • Economisch toekomstperspectief van de onderneming (continuïteit)
  • MVO/duurzaam en betrokken ondernemen