Esther Smit

Oxious Talent Factory

Winnaar in de categorie Aanstormend Talent in de jaargang 2024.

Juryrapport

Met lof en bewondering presenteert de jury van de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar het juryrapport voor Esther Smit, mede-oprichter van Oxious Talent Factory. Esthers ondernemerschap en haar toewijding aan het creëren van sociale en ecologische impact hebben diepe indruk gemaakt. Ze verdient erkenning voor haar vermogen om duurzame verandering teweeg te brengen.

Oxious Talent Factory is niet zomaar een confectieatelier; het is een broedplaats van creativiteit en inclusiviteit met een duidelijke missie. Esther en haar team zijn toegewijd aan het creëren van sociale en ecologische waarde door middel van upcycling van oude banners, bedrijfskleding en ander textiel dat anders niet meer gebruikt zou worden. Hiervan worden duurzame en unieke kledingstukken gemaakt. Het verkleinen van de textielafvalberg en het voorkomen van de vernietiging van textiel, resulteert in aanzienlijke besparingen op CO2-uitstoot en waterverbruik.

Maar daar houdt het niet op. Oxious Talent Factory biedt 25 mensen een baan die anders niet mee zouden doen aan de maatschappij. Denk aan nieuwkomers, moeders uit de bijstand en beginners die vaak ook met problematiek te maken hebben. Hun maatschappelijke missie strekt zich uit tot 2027, met als doel honderd mensen werkgelegenheid te bieden. 

Esthers vermogen om een balans te vinden tussen haar maatschappelijke en ecologische missies en het creëren van een financieel gezonde organisatie is bewonderenswaardig. Door grote merken zoals Zeeman, KNVB en UEFA als klanten aan te trekken en abonnementen en langdurige contracten aan te bieden, bouwt ze niet alleen aan een bedrijf met een significante impact. Ook zijn de financiële vooruitzichten voor 2024, het tweede jaar van haar onderneming, rooskleurig.

Door strategische partnerships aan te gaan en zich voor te bereiden op toekomstige wet- en regelgeving, toont ze niet alleen haar zakelijk instinct maar ook haar vooruitziende blik. Haar plannen voor opschaling buiten Rotterdam, het betreden van de consumentenmarkt en het opzetten van educatieve programma’s, getuigen van haar vastberadenheid om voortdurend te innoveren en te groeien.

Haar visie reikt verder dan alleen haar bedrijf. Esther werkt samen met onderwijsinstellingen Albeda en Zadkine om duurzaamheid te integreren in het curriculum en jonge talenten op te leiden voor de circulaire economie. Haar betrokkenheid bij de gemeenschap van Rotterdam en haar inzet voor het aanpakken van maatschappelijke problemen verdienen grote lof.Kortom, Esther Smit is een visionair ondernemer die niet alleen dromen koestert, maar ze ook tot leven weet te brengen. Haar vermogen om sociale en ecologische impact te realiseren maakt haar een inspirerende finalist voor de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar.

Ecclesia Zakenvrouw categorie: Directeur/Manager

(geeft leiding aan minimaal 20 personen)

BDO Zakenvrouw categorie: Ondernemer/eigenaar

(> 50% eigenaar)

Webtify categorie: Aanstormend talent

(minder dan 5 jaar ondernemer)

Het bedrijf van de potentiële kandidaten moet gevestigd zijn in de regio Rotterdam-Rijnmond en ze moeten voldoen
aan (een groot aantal van) de criteria. Kandidaten kunnen zichzelf aanmelden of door andere worden
genomineerd. Aan de kandidaat in spe wordt dan altijd gevraagd of zij inderdaad wenst deel te nemen
aan het traject.

De Zakenvrouw van het jaar in Rotterdam moet een voorbeeld zijn voor andere vrouwelijke
ondernemers en hen stimuleren zichzelf te ontwikkelen. Naast haar visie, financieel inzicht en creatief
ondernemerschap zal de Rotterdamse Zakenvrouw beoordeeld worden op haar successen en
onderscheidend vermogen. Haar maatschappelijke betrokkenheid bij en het verstrekken van
werkgelegenheid in de regio Rotterdam zal eveneens meewegen in de selectie.

De Rotterdamse zakenvrouw van het jaar wordt beoordeeld op de volgende criteria:

 • Zakelijke en maatschappelijke invloed
 • Onderscheidend vermogen (markt, concurrentie en omgeving)
 • Financieel inzicht en verantwoordelijkheid
 • Leidinggevende capaciteiten (HR-beleid)
 • Visie
 • Behaalde successen
 • Organisatietalent
 • Maatschappelijke vaardigheden en betrokkenheid bij de Rijnmondse regio
 • Klantgerichtheid
 • Creativiteit
 • Economisch toekomstperspectief van de onderneming (continuïteit)
 • MVO/duurzaam en betrokken ondernemen