ROTTERDAM – Dinsdagavond 13 mei zijn de awards voor de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar voor de 8e keer uitgereikt in de Burgerzaal van het Stadhuis. In de categorie Ondernemer/Eigenaar won Amy Klein van De Bonte Koe Chocolade de titel Zakenvrouw van het Jaar. In de categorie Zakenvrouw van het jaar Directeur/Manager won Inez Basten-Poppe van CVD. Samira Oppenheim van Trots Werk en Advies won de titel Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar 2025 in de categorie Aanstormend Talent.
De jury benoemde de gedrevenheid, de ambitie en de visie van deze 3 winnaressen. De Rotterdamse daadkracht uit zich in een uitgesproken persoonlijke aanpak, het vermogen om zich aan te passen aan de omgeving en het inspelen op de behoeften van de markt.
Ambachtelijke chocolade:
Amy Klein van De Bonte Koe vormt met haar broer de tweede generatie van het bedrijf dat het vak chocolatier naar een bijzonder niveau heeft gebracht en o.a. de viral Dubai Chocoladereep in Nederland heeft geïntroduceerd. De Bonte Koe is dé toonaangevende ambachtelijke en duurzame chocolatier van Nederland en staat voor een bredere, bewuste verantwoordelijkheid in de hele keten. Tegelijk gelooft Amy dat een ambachtelijk familiebedrijf met een rijke geschiedenis kan vernieuwen zonder zijn (historische) waarden te verliezen. In samenwerking met JINC biedt De Bonte Koe (inmiddels meer dan 150) kinderen uit kansenwijken bliksemstages, zodat ze kennismaken met ambachtelijk vakmanschap. De betrokken en duurzame aanpak heeft bijgedragen aan de B Corp-certificering. De jury is onder de indruk van de prestaties die Amy neerzet, hoe zij een lokaal familiebedrijf binnen een paar jaar tot toonaangevende marktleider heeft weten te transformeren.
Maatschappelijke opvang:
Wat Inez Basten-Poppe typeert, is haar Rotterdamse mentaliteit en haar sterke wens om iets voor de maatschappij te betekenen. Onder haar leiding heeft CVD een nieuwe koers ingezet, gericht op een toekomstbestendige organisatie. Diverse nieuwe concepten als H.O.M.E.-aanpak, het Respijthuis en “Room First” zijn ontwikkeld en uitgerold. Inez is hiervoor de echte kartrekker geweest en maakt zich nog steeds hard om dit breder uit te rollen. Inez is vaak aanwezig op de werkvloer en bezoekt alle locaties inclusief de nachtopvang minimaal eenmaal per jaar en draait ook gewoon gehaktballen in de gaarkeuken. Dit onderstreept haar betrokkenheid en benaderbaarheid en maakt haar zichtbaar voor de collega’s. Haar medewerkers waarderen haar ondernemerschap en netwerkvaardigheden en beschrijven haar als iemand die altijd openstaat voor een gesprek en sparring.
Arbeidsbemiddeling in het publieke domein:
Samira Oppenheim is een krachtige ondernemer met een duidelijke visie: mensen niet selecteren op hun cv, maar op hun potentieel. Haar bedrijf Trots Werk & Advies is gespecialiseerd in detachering binnen de publieke sector, met name gemeenten en zet zich in voor meer kansen en diversiteit op de werkvloer. In korte tijd heeft ze een opvallend succesvolle organisatie opgebouwd: met 33 medewerkers en sterke commerciële resultaten.
Samira’s kracht ligt in haar persoonlijke benadering. Meer dan 60% van de geplaatste professionals komt uit een uitkeringssituatie en had zonder Trots waarschijnlijk geen kans gekregen. Ze gelooft in maatwerk, in motivatie en in mensen die misschien niet op papier passen, maar in de praktijk juist het verschil maken.
Is de verkiezing nog nodig?
Stichting Rotterdamse Zakenvrouw wil beeldvorming over leiderschap en ondernemerschap inclusiever maken. De stichting wil haar eigen verkiezing het liefst zo snel mogelijk opheffen. Er is in Rotterdam gelukkig vooruitgang te zien. In het recente rapport van MKB Rotterdam “Staat van het Rotterdamse mkb” komt naar voren dat ongeveer 37% van het Rotterdamse mkb ten minste één vrouw in een oprichters- of C-level managementrol heeft. Dat ligt aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde! Hoewel het nog niet de meerderheid is, wijst de aanwezigheid van vrouwelijk leiderschap in bijna een derde van de bedrijven op een stapsgewijze vooruitgang op het gebied van genderdiversiteit. Dit weerspiegelt de groeiende participatie van vrouwen in traditioneel door mannen gedomineerde velden, maar het onderstreept ook de kloof die nog steeds bestaat.
Locoburgemeester en wethouder Robert Simons, met o.a. Economie in zijn portefeuille, was aanwezig om de awards aan de winnaressen uit te reiken.
Wethouder Robert Simons vertelde dat hij bij veel bedrijven binnenkomt en daar steeds vaker topvrouwen tegenkomt. Hij gaf een paar inspirerende voorbeelden van vrouwen in topfuncties in het Rotterdamse Stadhuis (zoals burgemeester Carola Schouten en Ingrid Coenradie) en bij het Havenbedrijf Rotterdam. Hij motiveerde de aanwezigen dan ook om hun ambities kenbaar te maken en vooral te solliciteren.
Finalisten
Tot de finalisten voor de Ecclesia Risk & Benefits categorie Rotterdamse Zakenvrouw Directeur/Manager behoorden naast Inez Basten-Poppe, ook Carolien Ottjes van Diergaarde Blijdorp en Nicolette de Leeuw den Bouter van Boekenbalie. In de categorie BDO Zakenvrouw Ondernemer/Eigenaar nam Amy Klein het op tegen Eva van der Vegt (Bureau Vermaeck) en Hanan el Fizazi (Pretty Curly Girl Products). In de categorie Webtify Zakenvrouw Aanstormend Talent waren naast Samira Oppenheim, ook Marjolein van Tilbug (ChatLicense) en Kirsten van Harten (Hart voor Wijn) genomineerd.