Eerste Rotterdamse Zakenvrouwverkiezing

Geplaatst op 28-03-2017

Nog een week om te stemmen op de Rotterdamse zakenvrouwen

Voor het eerst in de geschiedenis worden op dinsdag 4 april de Rotterdamse Zakenvrouw Awards uitgereikt in het Wereldmuseum Rotterdam. Door een feministische beweging? Nee hoor. Door een groep Rotterdamse ondernemers, zowel vrouwen als mannen, die de powervrouwen van Rotterdam in de schijnwerpers willen zetten. Want daar kent de Maasstad er nogal wat van. Vrouwen die van wanten weten, de mouwen opstropen en al dan niet hooggehakt van de ene naar de andere afspraak rennen. De jury heeft zich de afgelopen weken gebogen over het vele vrouwelijke talent uit de havenstad en heeft een voorselectie weten te maken. Het publiek mag hier tot maandag 3 april haar stem op uitbrengen. Om 12:00 uur stipt sluit de stembus en dan is het laatste woord aan de jury. Wie wordt de allereerste Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar?

Zakenvrouwverkiezing  
Van horecamagnaten, marketinggoeroes, kledingontwerpers tot cybersecurityexperts; ondernemers met een enorme passie voor hun vak, die zich niet snel gewonnen geven en steeds weer in het diepe durven te springen. Rotterdam kent er velen. De havenstad is gebouwd door zakenlieden met een enorme wilskracht, zowel zakenmannen als -vrouwen. Laatstgenoemden lijken een beetje in de luwte te blijven en daar wil de organisatie van de zakenvrouwverkiezing verandering in brengen.

Organisatie  
De organisatie van Rotterdamse Zakenvrouw wordt gevormd door Yvette Huijsmans en Patricia Gijp (MKB Rotterdam), Danielle de Wilde en Raymond Disco (Rotterdam Business Events), Jettie Bourquin (QSMo, Citysteward Rotterdam) en Marcel Jongmans (Enthousiasmeur). Met de Zakenvrouw van het Jaar Awards in Rotterdam wil zij niet alleen de Rotterdamse powervrouwen in het zonnetje zetten, maar andere vrouwelijke ondernemers ook stimuleren zichzelf te ontwikkelen. Goed voorbeeld doet tenslotte volgen! En wat is dit goede voorbeeld dan precies? De Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar wordt beoordeelt op haar successen en onderscheidend vermogen. Daarnaast heeft de jury gekeken naar haar visie, financieel inzicht en creatief ondernemerschap. Haar maatschappelijke betrokkenheid, maar ook het verstrekken van werkgelegenheid in de regio Rotterdam heeft meegewogen in de selectie. 

And the nominees are    
Met bovenstaande criteria in het achterhoofd heeft de jury uit een groot aantal inzendingen een vijftal kandidaten gekozen die zich op 21 maart jl. hebben gepresenteerd in het Worldhotel Wings in Rotterdam. Op basis hiervan heeft de jury drie finalisten gekozen die kans maken op de Rotterdamse Zakenvrouw Award. Clarissa Slingerland van pr-bureau MissPublicity, Iris Wulffraat van Eetcafé Opa en Vanessa de Kock van kinderkledingmerk Little Indians strijden nu om die felbegeerde eerste plek in de finale op dinsdag 4 april in het Wereldmuseum Rotterdam.

ZZP en aanstormend talent
Naast de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar, zal er ook een award zijn in de categorie Zakenvrouw Zonder Personeel (zelfde criteria echter zonder personeel in dienst) en Aanstormend Talent (minder dan 3 jaar ondernemer). Voor laatstgenoemde prijs zijn Anouk Vos van Revnext, Faye Ellen & Siobhan Burger van Arttenders en Claire Warneke van conceptstore KEET Rotterdam genomineerd. In de categorie Zakenvrouw Zonder Personeel zijn Vivian Kramer gezegd Freher van fotostudio Sugarcoated Pictures, Deniece von Harras van SmartUp Network en Avril Hensen van Montgó Kunstmanagement nog in de race.

Stemmen
Tot en met maandag 3 april 12:00 uur kan er op de zakenvrouwen worden gestemd via http://www.rotterdamsezakenvrouw.nl/finalekandidaten-2017. Deze publieksstemmen worden meegenomen als waardefactor. Het oordeel van de jury weegt uiteindelijk het zwaarst. Zij zijn de beslissende factor en maken dinsdag 4 april de uiteindelijke winnaars bekend.

Algemene informatie
De zakenvrouwverkiezing is een blijvertje en daarom hebben Danielle, Jettie, Yvette en Patricia de Stichting Rotterdamse Zakenvrouw opgericht. Zij vormen het bestuur van deze stichting die als doel heeft het vrouwelijk ondernemerschap te bevorderen. Het jaarlijks organiseren van de verkiezing Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar moet hieraan bijdragen. Maar deze gloednieuwe stichting doet nog meer. Zo wordt beoogd afspraken te maken met grote bedrijven omtrent het aantal vrouwen dat in de top van het bestuur zit. En wil de stichting de participatie van vrouwen in de top van het bedrijfsleven bevorderen. Deze rolmodellen hebben als doel andere vrouwen te enthousiasmeren en te inspireren.

Ecclesia Zakenvrouw categorie: Directeur/Manager

(geeft leiding aan minimaal 20 personen)

BDO Zakenvrouw categorie: Ondernemer/eigenaar

(> 50% eigenaar)

Webtify categorie: Aanstormend talent

(minder dan 5 jaar ondernemer)

Het bedrijf van de potentiële kandidaten moet gevestigd zijn in de regio Rotterdam-Rijnmond en ze moeten voldoen
aan (een groot aantal van) de criteria. Kandidaten kunnen zichzelf aanmelden of door andere worden
genomineerd. Aan de kandidaat in spe wordt dan altijd gevraagd of zij inderdaad wenst deel te nemen
aan het traject.

De Zakenvrouw van het jaar in Rotterdam moet een voorbeeld zijn voor andere vrouwelijke
ondernemers en hen stimuleren zichzelf te ontwikkelen. Naast haar visie, financieel inzicht en creatief
ondernemerschap zal de Rotterdamse Zakenvrouw beoordeeld worden op haar successen en
onderscheidend vermogen. Haar maatschappelijke betrokkenheid bij en het verstrekken van
werkgelegenheid in de regio Rotterdam zal eveneens meewegen in de selectie.

De Rotterdamse zakenvrouw van het jaar wordt beoordeeld op de volgende criteria:

 • Zakelijke en maatschappelijke invloed
 • Onderscheidend vermogen (markt, concurrentie en omgeving)
 • Financieel inzicht en verantwoordelijkheid
 • Leidinggevende capaciteiten (HR-beleid)
 • Visie
 • Behaalde successen
 • Organisatietalent
 • Maatschappelijke vaardigheden en betrokkenheid bij de Rijnmondse regio
 • Klantgerichtheid
 • Creativiteit
 • Economisch toekomstperspectief van de onderneming (continuïteit)
 • MVO/duurzaam en betrokken ondernemen