Jacqueline Jonkhart

Giovanni van Bronckhorst Foundation

Overige finalist in de categorie Directeur/Manager met Personeel in de jaargang 2024.

Juryrapport

De passie van Jacqueline voel je direct als zij spreekt over het betekenisvolle werk waar zij zich met hart en ziel voor inzet als directeur van de Giovanni van Bronckhorst Foundation. De stichting helpt kwetsbare kinderen om hen aanvoerder te maken van hun eigen toekomst, door zich te richten op het verhogen van weerbaarheid en het vergroten van het zelfvertrouwen. 

Haar kernachtige uitspraak “Kansen komen niet vanzelf voorbij, die moet je creëren!” karakteriseert haar. Ze put uit persoonlijke ervaring en begrijpt dat doorzettingsvermogen essentieel is, vooral in minder stabiele gezinssituaties. Ze benadrukt het belang van een beetje extra hulp en hoe dat enorm positief kan uitwerken.

Het raakt haar diep wanneer ze ziet dat kinderen niet de mogelijkheden en kansen krijgen die elk kind verdient. Met overtuiging legt ze de pijnpunten van het huidige systeem bloot en pleit ze voor verandering, zelfs tot in de landelijke politiek. 

Via een studie rechten en werk in de luchtvaart, de horeca en het vastgoed belandde Jacqueline in de wereld van de marketing en communicatie. Jacqueline is als leider oplossingsgericht en toegankelijk. Ze toont lef, heeft een heldere visie en is een gangmaker. Haar talenten, ervaring en kennis, gecombineerd met een hands-on-mentaliteit, zorgen dat zij succes heeft in wat ze doet en de rol als directeur van Giovanni van Bronkhorst Foundation haar als een handschoen past. Ze heeft een sterk en toegewijd team gecreëerd en samen zijn zij verantwoordelijk voor de goede resultaten. 

In moeilijke tijden lijkt haar vindingrijkheid geen grenzen te kennen. “Kan niet” staat niet in haar woordenboek, zoals ze heeft bewezen met de realisatie van de fantastische locatie aan de Piekstraat. Samen met collega’s en vrijwilligers heeft ze deze voormalige opslagruimtes omgetoverd tot een energieke plek waar eenieder zich direct op zijn gemak voelt. Maar ook tijdens Corona wist ze met haar creativiteit en doorzettingsvermogen de foundation door de lastige periode heen te loodsen.

Jacqueline’s hart voor kinderen, haar talenten en haar zakelijk instinct hebben de stichting stevig doen groeien. Inmiddels ontvingen meer dan 6.000 kinderen de broodnodige steun. Haar rol als verbinder heeft sterk bijgedragen aan de uitbreiding van het netwerk van de stichting en ze is een kei in fondsenwerving. Op het gebied van gendergelijkheid is ze duidelijk: er moet meer gedaan worden voor de positie van vrouwen, en ze maakt dit bespreekbaar. Meisjes wil ze laten zien dat er veel meer mogelijk is dan wat ze zelf vaak denken.

Ze wordt door anderen geprezen als een toegewijd leider met het hart op de juiste plek, een aanwinst voor de stad en een inspiratiebron voor vrouwen. Haar ongeëvenaarde bevlogenheid maakt haar een pionier die duurzame impact creëert. Een terechte plaats op het podium voor deze krachtige vrouw, Jacqueline Jonkhart!

Ecclesia Zakenvrouw categorie: Directeur/Manager

(geeft leiding aan minimaal 20 personen)

BDO Zakenvrouw categorie: Ondernemer/eigenaar

(> 50% eigenaar)

Webtify categorie: Aanstormend talent

(minder dan 5 jaar ondernemer)

Het bedrijf van de potentiële kandidaten moet gevestigd zijn in de regio Rotterdam-Rijnmond en ze moeten voldoen
aan (een groot aantal van) de criteria. Kandidaten kunnen zichzelf aanmelden of door andere worden
genomineerd. Aan de kandidaat in spe wordt dan altijd gevraagd of zij inderdaad wenst deel te nemen
aan het traject.

De Zakenvrouw van het jaar in Rotterdam moet een voorbeeld zijn voor andere vrouwelijke
ondernemers en hen stimuleren zichzelf te ontwikkelen. Naast haar visie, financieel inzicht en creatief
ondernemerschap zal de Rotterdamse Zakenvrouw beoordeeld worden op haar successen en
onderscheidend vermogen. Haar maatschappelijke betrokkenheid bij en het verstrekken van
werkgelegenheid in de regio Rotterdam zal eveneens meewegen in de selectie.

De Rotterdamse zakenvrouw van het jaar wordt beoordeeld op de volgende criteria:

  • Zakelijke en maatschappelijke invloed
  • Onderscheidend vermogen (markt, concurrentie en omgeving)
  • Financieel inzicht en verantwoordelijkheid
  • Leidinggevende capaciteiten (HR-beleid)
  • Visie
  • Behaalde successen
  • Organisatietalent
  • Maatschappelijke vaardigheden en betrokkenheid bij de Rijnmondse regio
  • Klantgerichtheid
  • Creativiteit
  • Economisch toekomstperspectief van de onderneming (continuïteit)
  • MVO/duurzaam en betrokken ondernemen