Kracht, visie en doorzettingsvermogen: Souhayla, Sharon en Esther zijn Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar 2024! 

Geplaatst op 16-05-2024

ROTTERDAM – Donderdagavond 16 mei zijn de awards voor de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar 2024 uitgereikt in de Burgerzaal van het Stadhuis. Tijdens de zevende editie van de verkiezing ging Souhayla Hadi van cosmetische kliniek House of Bratz er met de titel Zakenvrouw van het Jaar (ondernemer/eigenaar) vandoor. In de categorie Zakenvrouw van het jaar Directeur/Manager won Sharon van Herel van verzekeraar HDI. Esther Smit van maatschappelijk confectieatelier Oxious Talent Factory won de titel Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar 2024 in de categorie Aanstormend Talent. 

De jury benoemde de kracht, visie en het doorzettingsvermogen van deze 3 winnaressen. De Rotterdamse daadkracht uit zich in hun manier van ondernemen en leidinggeven, ook tegen de stroom in als dat moet.

Botox en injectables

House of Bratz is een cosmetische kliniek gespecialiseerd in injectables (zoals fillers en Botox) en huidverbetering. Souhayla is een onderneemster pur sang die met haar onderneming is gestart op haar negentiende. Ondanks haar jonge leeftijd is zij een begrip in de wereld van beauty en cosmetics waarin zij inmiddels vestigingen heeft in Nederland, België en Dubai. De jury is onder de indruk van zowel de organisatie als de klinieken. Naar de mening van de jury maakt het niet uit in welk vak Souhayla onderneemt, de jury is ervan overtuigd dat zij in elke branche succesvol kan zijn.

Mensgericht leiderschap 

Sharon van Herel werd door de jury beloond met de felbegeerde award omdat zij met haar leiderschap stevige resultaten weet te bereiken, kwetsbaarheid durft te tonen en maatschappelijke en gevoelige thema’s binnen en buiten de organisatie bespreekbaar maakt. Sharon transformeerde de organisatie van een bedrijf dat structureel verlies leed naar een gezonde onderneming. Dit gaf haar de ruimte om in de verzekeringssector de oproep te doen om als verzekeraars een grotere maatschappelijke rol op zich te nemen en meer risico’s naar de toekomst toe verzekerbaar te maken. Ook neemt zij veel initiatief als het gaat om inclusiviteit, werkgeluk en ontwikkeling binnen haar team. Zo richtte zij onder andere een boekenclub op waarmee lastige thema’s makkelijker bespreekbaar worden gemaakt. 

Upcycling van oud textiel

Bij Oxious Talent Factory worden duurzame en unieke kledingstukken gemaakt van oude banners, bedrijfskleding en ander textiel dat anders niet meer gebruikt zou worden. Hier werken nu al 25 mensen die met deze baan weer meedoen met de maatschappij. Esther’s doel is om dit te laten groeien naar 100 personen in 2027! Esther’s ondernemerschap en haar toewijding aan het creëren van sociale en ecologische impact hebben diepe indruk gemaakt. Ze verdient erkenning voor haar vermogen om duurzame verandering teweeg te brengen.

Haar betrokkenheid bij de gemeenschap van Rotterdam en haar inzet voor het aanpakken van maatschappelijke problemen verdienen grote lof.

Is deze verkiezing nog nodig? 

Stichting Rotterdamse Zakenvrouw wil beeldvorming over leiderschap en ondernemerschap inclusiever maken. De stichting wil haar eigen verkiezing zo snel mogelijk opheffen. Wethouder Robert Simons, met o.a. Economie in zijn portefeuille, was aanwezig om de awards aan de winnaressen uit te reiken. Presentatrice Suzanne Mulder vroeg hem: “Wat vindt u van de verkiezing Rotterdamse Zakenvrouwen, is een dergelijke verkiezing volgens u nog nodig?”. 
Wethouder Robert Simons antwoordde daarop: 
“Jazeker, ik vind het belangrijk dat mensen in het zonnetje worden gezet voor hun onderscheidende prestaties. Ik heb een dochter van 9 en voor haar is het supergoed dat ze al die vrouwelijke winnaars ziet. Dus rolmodellen daar geloof ik echt in”.

Finalisten 

Tot de finalisten voor de Ecclesia Risk & Benefits categorie Rotterdamse Zakenvrouw Directeur/Manager behoorden naast Sharon van Herel, ook Jacqueline Jonkhart (Giovianni van Bronckhorst Foundation) en Claudia Doesburg (SKVR). In de categorie BDO Zakenvrouw Ondernemer/Eigenaar nam Souhayla Hadi het op tegen Sabrina Albert (BodyBase) en recidivist Floor van de Pavert (SuperBra). In de categorie Webtify Zakenvrouw Aanstormend Talent waren naast Esther Smit, ook Mercedes Roggen (Bakkit) en Kristel van Kollenburg (Drive Consulting) genomineerd. 

Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar Award

Zo lang bij de woorden “Ondernemer”, “Directeur” of “Bestuurder” als eerste een man in gedachte opkomt, is onze verkiezing nog steeds relevant. Zo lang er nog steeds een loonkloof is tussen mannen en vrouwen en Nederland op de wereldranglijsten onderin te vinden is als het gaat om vrouwen aan de top, organiseren wij de Rotterdamse Zakenvrouw van het Jaar verkiezing. 

Met de Stichting Rotterdamse Zakenvrouw bouwen we samen met vastberaden vrouwen aan een inclusieve toekomst. De verkiezingen zijn er niet om op de barricade te staan. Onze deelnemers zijn vrouwen die aanpakken, vrouwen die het doen. Vrouwen die midden in de maatschappij staan en het helemaal niet interesseert of ze zakendoen met mannen of vrouwen of zich druk maken over komaf. Ze doen zaken met de beste omdat ze het beste voor hun bedrijf willen. Dat zijn de hardwerkende rolmodellen die wij een podium willen geven, om uiteindelijk met elkaar de beeldvorming te kunnen veranderen.

Ecclesia Zakenvrouw categorie: Directeur/Manager

(geeft leiding aan minimaal 20 personen)

BDO Zakenvrouw categorie: Ondernemer/eigenaar

(> 50% eigenaar)

Webtify categorie: Aanstormend talent

(minder dan 5 jaar ondernemer)

Het bedrijf van de potentiële kandidaten moet gevestigd zijn in de regio Rotterdam-Rijnmond en ze moeten voldoen
aan (een groot aantal van) de criteria. Kandidaten kunnen zichzelf aanmelden of door andere worden
genomineerd. Aan de kandidaat in spe wordt dan altijd gevraagd of zij inderdaad wenst deel te nemen
aan het traject.

De Zakenvrouw van het jaar in Rotterdam moet een voorbeeld zijn voor andere vrouwelijke
ondernemers en hen stimuleren zichzelf te ontwikkelen. Naast haar visie, financieel inzicht en creatief
ondernemerschap zal de Rotterdamse Zakenvrouw beoordeeld worden op haar successen en
onderscheidend vermogen. Haar maatschappelijke betrokkenheid bij en het verstrekken van
werkgelegenheid in de regio Rotterdam zal eveneens meewegen in de selectie.

De Rotterdamse zakenvrouw van het jaar wordt beoordeeld op de volgende criteria:

  • Zakelijke en maatschappelijke invloed
  • Onderscheidend vermogen (markt, concurrentie en omgeving)
  • Financieel inzicht en verantwoordelijkheid
  • Leidinggevende capaciteiten (HR-beleid)
  • Visie
  • Behaalde successen
  • Organisatietalent
  • Maatschappelijke vaardigheden en betrokkenheid bij de Rijnmondse regio
  • Klantgerichtheid
  • Creativiteit
  • Economisch toekomstperspectief van de onderneming (continuïteit)
  • MVO/duurzaam en betrokken ondernemen