Iris Wulffraat

Iris Wulffraat, Eetcafé Opa en de Bierboutique

Hoe het begon
Wees gewaarschuwd: naar Iris (49) kun je uren luisteren. Sterker nog: je wílt uren naar haar luisteren. Die vrouw neemt je mee in haar levensverhaal, met Rotterdamse humor doorsijpeld, en het lijkt of je zelf naast haar hebt gelopen toen het gebeurde. Na een aantal jaar bij Opa te hebben gewerkt kreeg ze de kans om de zaak over te nemen. Meteen deden zich een aantal uitdagingen voor die lang niet altijd makkelijk waren, maar door keihard te werken, slimme keuzes te maken en de juiste mensen om zich heen te verzamelen, floreert de zaak 15 jaar later als nooit te voren.

Zakenvrouw: een harde tante met een groot hart
Hoe doet Iris dat? Wat voor Rotterdamse Zakenvrouw is ze en hoe geeft ze leiding aan haar toko? Iris vind het belangrijk dat haar medewerkers zich veilig en gewaardeerd voelen. “We werken veel met studenten en voor hen is het vaak de eerste werkervaring. Ik vind het belangrijk dat ze een goede start op de arbeidsmarkt maken en dat ze leren om te gaan met verantwoordelijkheid. We geven ze veel vrijheid en de ruimte om fouten te maken. Als er iets niet goed gaat, praten we er over en gaan we kijken hoe het beter kan.” Hiermee verhoog je de betrokkenheid en uiteindelijk de productiviteit. Ook gelooft ze in het feit dat als je niet kunt delen, je ook niet kunt vermenigvuldigen. Zo heeft ze in 2014 haar bedrijfsleider Jan Wouters partner gemaakt in Opa. Samen zijn ze inmiddels de Bierboutique gestart, de nieuwe parel van de Witte de Withstraat. Ze hebben de taken strikt verdeeld, wat tevens de sleutel is van hun succes. Jan is de “frontman” van beide zaken en  verantwoordelijk voor alle operationele zaken, Iris doet al het achtergrondwerk en zorgt ervoor dat de hele administratieve kant strak op orde is.  Door met weekrapportages te werken kunnen ze per week bijschaven en zo nodig meteen schakelen. “Hierdoor ontstaat er een stabiele bedrijfsvoering, waardoor we eigenlijk nooit voor verrassingen komen te staan”.

Het delen gaat verder
Alsof het allemaal nog  niet druk genoeg is, is Iris ook voorzitter van de ondernemersvereniging in de Witte de Withstraat en voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Rotterdam. Ze vindt het belangrijk om haar collega ondernemers aan te sporen om ook buiten de vierkante meters van hun eigen onderneming te kijken. Wie zijn mijn buren? Wat zijn onze overeenkomsten en waar kunnen we elkaar versterken? Dat is volgens Iris de sleutel tot succes. Zij gelooft daarom ook niet in concurrentie, maar in samenwerking. “In het begin moest iedereen hier een beetje aan wennen, maar inmiddels zijn we een hechte groep waarin we elkaar helpen en elkaar de handel gunnen.”

Kom van de bank
Haar ambities om aandacht en liefde te geven met een goed bord eten houden niet op. Ze gaat echt nog wel een nieuwe zaak openen. Maar wat ze het allerbelangrijkste vindt om mee te geven aan de stad is dat je met hard werken enorm veel kan bereiken. Iris heeft dat laten zien en ze weet zeker dat als zij dat kan, iedereen dat kan. Dat we allemaal een keer op onze bakkes vallen, dat staat buiten kijf. Maar wat doe je dan? Ga je op de bank liggen kniezen of herpak je jezelf en maak je er wat van? Haar motto is: “what defines us is how we rise after falling”. Neem de regie over je eigen leven, omring je met mensen die energie komen brengen, laat je niet remmen door invloeden van buitenaf, maar ga zeker niet zitten wachten op externe factoren die het voor jou beter zouden moeten maken, creëer je eigen magie. Wees je eigen toverstafje!

Profieltekst: Vertelschool Rotterdam